15 Mayıs 2010 Cumartesi

KENDİNİZİ KÖTÜLÜKLERDEN KORUYUN

http://www.manisahurisik.com/artikel.php?artikel_id=1363

Yaşamımızı görkemli kılabilecek

üstünlükler içinizde gizli

olarak zaten var.

Gereksinmeniz onları, ortaya

koyup kullanmanızı önleyen engelleri yok etmektir.

Fenalıklara ve kötülüklere götüren yolları tıkamak gereklidir. Sonucunda kötülüğe neden olabilecek fiillerden kaçınmak gereklidir. Mesela, eşini aldatma sonuçları büyük bir felaketle sonuçlanabilecek ailesel ve toplumsal büyük bir kötülüktür. Kendisine ait olmayana bakma; bu kötülüğe götüren bir sebep olduğu için sakınılması gereken bir davranıştır ve yılandan çıyandan kaçar gibi kaçınılmalıdır.

Bunun için büyük kitabımız “Zina etmeyin", "Yetim malı yemeyin" tavsiyesinde bulunurken "Zinaya yaklaşmayın", "Yetim malına yaklaşmayın" şeklinde seslenmekte ve neticede yanlışa ve kötüye götürebilecek atmosferden uzak durmayı önermektedir. Sadece kötüden değil, kötüye giden her türlü sebeplerden de kaçınmak gereklidir.

Evet, göz görür, kulak dinler, dil telaffuz eder; görülen, duyulan ve söylenen şeyler zihinde kurgulanır; hayal kurmak, hayalde canlandırmak zamanla niyet etmeye ve düşünceye dönüşür, o da gidip sıklıkla hatıra getirmeye ve bu düşüncede sabitleşmeye, kalıcı olmaya başlar ve davranışlarla bir kalıba dökülür, bir kılıfa girer.. ve sonra bu bir tarz ve düşünce alışkanlığı şeklini alır ve insanın iradî davranışlarına tesir eder; el tutar, ayak gider... Dolayısıyla, daha hayal durağında iken hatanın ve kötülüğün önü kesilmeli; onun daha sonraki basamaklara ulaşması önlenilmelidir. Kötülüğün önü düşünce ve davranışlardan önce alınmalıdır. Baştan niyete ve sonrasına ulaşmasına mani olunmalıdır. Mesela; başkasına ait olana imrenme önü alınabilecek ve iradeyle kaçınılabilecek bir tehlikedir. Biraz gayret etseniz bakmamaya katlanabilirsiniz. Gözünüze ilişen yanlış bir manzaradan sıyrılma, iradenizin belini bükebilecek kadar büyük bir yük değildir; gözünüzü kapamaya irade gücünüz yeter. Fakat, nazarlarınızı kötülükten ve hatalardan çevirmez, kendinizi o işe salar ve bir "bakma tiryakisi" olursanız artık geriye dönme olasılığınız azalır. Hele bir de gözünüzden zihninize akan manzaraları niyetlenmeye ve sonrası kalıcı niyetli olmaya başlarsınız; tarz ve düşünce alışkanlığını besler ve büyütürseniz doğruluk sahilinden ayrılmış sayılırsınız. Ondan sonra geriye dönmek çok daha büyük çaba ister. Bir şairin, "İsyan deryasına yelken açmışım, kenara çıkmaya koymuyor beni" dediği gibi, o kötülük deryası, dalgaları arasında sizi evirir çevirir ve kıyıya çıkmanıza izin vermez.

Tam kötülüğün eşiğinde ve uçurumun kenarında iken geri dönebilen ve büyük bir felaketten kurtulan yiğitler de yok değildir. Dünyanın dehşet verici tehlikelerinde iyiliğin gölgesine sığınarak korunacak olan yedi grup insan anlatılırken, böyle bir irade kahramanına da işaret edilmektedir. Zira namus ve haysiyetini korumada fevkalâde hassas ve şehevânî isteklerine karşı alabildiğine kararlı o babayiğit, güzellik ve servet sahibi bir kadının günaha davetini "Ben Allah'tan korkarım" çığlığıyla reddedebilmiş ve irade ile aşılamaz gibi görünen bir dağ gibi engeli aşabilmiştir. Evet, iffetli bir insanın ortaya koyduğu böyle bir kahramanlık herkese nasip olmaz. Bu haller, çok ender irade zaferleridir. Bu türlü durumlarda devrilmeme her insanın ulaşabileceği bir başarı değildir. Pek çokları o kaygan zeminlerde ayakta kalamaz ve yıkılır. Dolayısıyla, o dönülmesi çok zor noktaya gelmeden kötülüğün önünü almak gerekir. Kurdun başını halkın koyunlarını paralamadan önce kesmek gerekir.

İnsan kötü şeyleri bilmediği, beceremediği için değil, canı istemediği için yapmamalıdır. Kötü ile dans edersen kötü değişmez, kötülük seni değiştirir. Kötülük her zaman dışarıdan gelmez. Çoğu zaman içeriden gelir. Yarım gramlık çınar ağacının tohumu zamanla 1000 yıllık bir anıt, ulu ağaç olur. Hayallerimize ve düşüncelerimize hakim olmalı zihnimizi biz yönetmeliyiz. Ya zihnimiz bizi yönetir ya da biz zihnimizi yönetiriz. Kötülüğü besledik mi sadece kendi canımıza düşmanlık ederiz. Zihninden pozitif düşünceler geçirmek

negatif düşünceler geçirmek kadar kolaydır. Hayal ve düşüncelerimize hakim olalım.

Gözlerinizi, Kulaklarınızı, Hayallerinizi, Hafızalarınızı, Düşüncelerinizi, Davranışlarınızı Kötülüklerden Koruyun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder